Arhivi Kategorije: OBVESTILA

Očiščevalna akcija – vabilo

11102662_445528135623600_6087588053071871630_n

Na povabilo VS Turiška vas na čistilno akcijo, dne 17.4.2021, se bomo odzvali tudi člani TŠD Vedrin.  Pri gasilskih domovih v Turiški in Tomaški vasi se dobimo med 8.30 in 9.30. Na zbirnih mestih boste dobili rokavice in vrečke za smeti.

Ob  22. aprilu  – dnevu Zemlje vas vabimo, da nekaj koristnega za naš planet storite tudi vi.

Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.” 

”MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE”

Članice ročnodelske skupine TŠD Vedrin smo se odločile, da se bomo letos odzvale vseslovenski javni pobudi Ustavi se!
Cilj letošnjega projekta je zbrati 21 tisoč prazničnih voščil za 21 tisoč starejših, ki bivajo v domovih in centrih za starejše po Sloveniji.

8 članic naše skupine je izdelalo 115 voščilnic, vanje na roko napisale pozitivne misli in lepe želje ter jih poslale Ani Petrič iz DEOS Centra starejših Notranje Gorice, kjer se bodo voščilnice zbrale in od tam odposlale po domovih starejših.

Upamo in želimo, da se bo temu projektu odzvalo čim več društev, skupin, posameznikov, … in da bomo s temi voščilnicami in lepimi željami polepšali praznike in pričarali nasmeh čim večjemu številu stanovalcem domov starejših po Sloveniji..

Aktivnosti Vedrinovcev v letošnjem letu

Letošnje leto je tudi za nas Vedrinovce, kakor za vse Slovence posebno leto. Ni skupinskih druženj, ni vsako letnih prireditev, se je pa vseeno marsikaj dogajalo. To so bile posamezne aktivnosti, v katerih smo urejali cvetlične grede v Tomaški in Turiški vasi ter na Brdah, uredili cvetlična korita za naše oglasne deske, urejali smo okolico Erčeve žage in mlina, udeležili se  očiščevalne akcije, ob prazniku MO Slovenj Gradec smo na srečanju vaških in četrtnih skupnosti prikazali star kmečki običaj luščenje koruze, itd. Veliko aktivnosti  (kolesarjenje, pohod po vaški skupnosti, luščenje koruze, kožuhanje,…) pa zaradi izrednih ukrepov, ki jih je zaradi COVID-19 predlagal NIJAZ in potrdila Vlada RS, nismo mogli izvesti.

Smo pa luščenje koruze v spomladanskih mesecih izvedli tako, da smo se z nekaterimi člani posamično in v manjših skupinah zluščili vso koruzo.

Meseca aprila smo pripravili njivo za sajenje koruze, jo posadili in oktobra tudi pobrali. Štirje člani smo koruzo potrgali, drugi dan pa so jo drugi prepeljali z njive in jo spravili na Erčevi žagi.  Imeli smo srečo, ker so bili zadnji dnevi meseca oktobra lepi, tako  je vsak dan po nekaj članov – tudi s svojimi malimi nadebudneži koruzo skožuhalo in jo obesili na rante, kjer se sedaj že suši. 

Tudi vrt ob Erčevi žagi je bil letos nekaj posebnega, saj smo letos na vrtu posadili samo takšno zelenjavo, da so jo lahko obiskovalci trgali in pojedli. Tako smo nasadili češnjev paradižnik, papriko, posejali redkvico in korenček,   v zabojčke smo nasadili  tudi jagode in jih obesili na plot okrog vrta. Skoraj vsak drugi teden pa smo morali okoli žage in mlina tudi pokosit travo in uredit nabrežino reke Mislinje. 

Letos smo tudi na pobudo čebelarjev ob njihovi   100-letnici ob reki Mislinji in račah vse od mlina pa do jeza  nasadili lipe, češnje in višnje, ki bodo s svojimi cvetovi privabljale čebele.

Zaradi dotrajanosti smo na mlinu zamenjali glavno os, popravilo in obnova pogonskega kolesa pa še nismo zaključili.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Čistilna akcija MO Slovenj Gradec in Vaške skupnosti Turiška vas

Na povabilo VS Turiška vas na čistilno akcijo, dne 2.5.2020 med 8. in 13.uro, se bomo odzvali tudi člani TŠD Vedrin.  Pri gasilskih domovih v Turiški in Tomaški vasi dobite vrečke za smeti.

Pozivamo vse člane kakor tudi vse krajane da se obvestite  med seboj in med sprehodom opravite tudi dobro delo. Ob tem pa seveda ne pozabimo na priporočila, ki veljajo ob trenutni situaciji. Pazite nase in na druge.

 

                                                         Predsednica TŠD Vedrin

                                                         Darja Merkač

SREČANJE Z ZNANIM SLOVENCEM

V ČETRTEK, 24. 10.2019 STE OB 18. URI VABLJENI

V GASILSKI DOM TURIŠKA VAS NA

GLASBENO – GLEDALIŠKI VEČER

Z EVO ŠKOFIČ MAURER –

KLOVNESO  Ifigenijo Sfrčkljano

 

Ljubezen do cirkuške umetnosti je Evo že pri petnajstih letih popeljala na Moskovsko akademijo za cirkuško in estradno umetnost. Študirala je klovnado –  umetnostno zvrst, s katero lahko vstopa v vse svetove odrske umetnosti, hkrati pa preko humorja, ki je njena osnova, v ljudeh vzbuja pozitivna čustva in občutke. Postala je diplomirana klovnesa, zatem pa je diplomirala iz režije na Sanktpeterburški akademiji za gledališče, glasbo in film.

Največjo prepoznavnost je zagotovo dosegla s klovnskimi nastopi za otroke in odrasle, širša javnost pa jo pozna tudi kot ustanoviteljico društva Rdeči noski. 

                                                                                                     VSTOPNINE NI

GLEDALIŠKI VEČER POD ZVEZDAMI – VABILO

Turistično športno društvo VEDRIN vabi 

v soboto, 5.10.2019, ob 17. uri,

na Erčevo žago v Tomaško vas na

GLEDALIŠKI VEČER POD ZVEZDAMI

Dramska skupina KUD France Prešeren iz Vojnika nam bo predstavila komedijo Branislava Nušića

»OBLAST in  ANALFABET«

 

Igra govori o družini, kateri se je posrečilo, da je nek njen član postal minister, in to takoj povzroči pri bližnjem in daljnem sorodstvu velike ambicije, za svoje osebne koristi. Zato si kar naprej podajajo kljuko pri ministru doma in prinašajo s seboj prošnje, za katere so prepričani, da jim jih bo minister zlahka uslišal. A minister gleda na svoje sorodnike z višine……

 

Vabljeni, da se razvedrite in preživite dobro uro ob smehu ter soju zvezd in lune.

 

Priporočamo, da imate s seboj tudi toplejša oblačila zaradi hladnejših  večerov.

 

VABLJENI

                                                                                    VSTOPNINE NI  

Izlet TŠD Vedrin – vabilo

Upravni odbor Turistično športnega društva Vedrin v skladu z letnim programom dela organizira izlet za vse svoje člane,

v nedeljo, 23. 6. 2019.

Odhod ob 7. uri izpred gasilskega doma v Tomaški vasi. Pot nas bo vodila preko Trojan, mimo Ljubljane na Dolenjsko do vasi Muljava. Tukaj si bomo z lokalnim vodnikom ogledali prizorišča snemanja serije Reka ljubezni. Z avtobusom se bomo odpeljali mimo Slakove domačije, mizarske delavnice po Blatni ulici mimo hiše ribiča Tomaža in kapelice do info točke. Od tukaj se peš odpravimo do hiše Medvedovih ter Mojce in Franca. Potem se zapeljemo še do mosta ljubezni, do izvira Krke in  Krške jame, katero si bomo tudi ogledali. Oglede bomo nadaljevali pri družini Nose, kjer nam bodo razkazali svoj etnološki muzej.

Po ogledih sledi vožnja do Žužemberka, ki je osrednje naselje Suhe krajine. Sprehodili se bomo skozi mesto in si ogledali znamenitosti. Prosto za kavo in osvežitev. Ob 15. uri nas pričakujejo v destilarni in čokoladnici Berryshka. Ogledali si bomo celotno proizvodnjo eteričnih olj, žganih pijač in čokoladnih izdelkov. Po končanem ogledu se vrnemo v zgornje prostore, kjer prejmemo še degustacijo vseh čokoladnih izdelkov, enega likerja in ene žgane pijače.  Pozno popoldan sledi še obisk bližnje vinske kleti ter degustacija in večerja.

Cena pri min 30 udeležencih: 35€ za člane in 38€ za nečlane

Cena vključuje: prevoz, malico, voden ogled »Po poti Reke ljubezni«, vstopnino v Krško jamo, obisk Etnološkega muzeja Nose, ogled in degustacijo v destilarni in čokoladnici, degustacijo in večerjo v vinski kleti, zunanje oglede po programu, vodenje in organizacijo izleta.

Denar za ekskurzijo lahko oddate ob prijavi oz. ga bomo pobrali na avtobusu – prosimo, da prinesete točen znesek.

 

S seboj prinesite še obilo dobre volje.

 

Prijave zbiramo najkasneje do  14. junija:

 

– Darja Merkač:     telefon 041 450 080,

– Dragica Štalekar: telefon 040 688 845 in

– Irena Kotnik:       telefon 031 772 966.

 

VABLJENI!

UPRAVNI ODBOR

TŠD VEDRIN

Luščenje koruze – vabilo

Vedrinovci organiziramo
v petek, 12.4. ob 18. uri na Erčevi žag
i
luščenje koruze – star kmečki običaj,
ki je združeval ob večerih staro in mlado.

S seboj prinesite kakšno pleteno košaro in star pripomoček za luščenje koruze – če ga še hranite doma.

Vabljeni, da s seboj pripeljete otroke, vnuke, nečake, …., da bodo lahko poskusilio, kako se lušči koruza in se pozabavali kot v starih časih.

Ker so večeri še hladni, se toplo oblecite.

Za pijačo in jedačo ter dobro voljo je poskrbljeno.

                                                  Vabijo Vedrinovci