Erčeva žaga in mlin v Tomaški vasi

Mislinjska dolina, ki leži med obronki Pohorja in Uršlje gore je bogata z rekami in potoki ter ima bogato mlinarsko in žagarsko dediščino. Pred  2. svetovno vojno je tu delovalo okrog 250 različnih vodnih objektov (mlinov, žag, oljarn, kovačnic, elektrarn).  Na reki Mislinji je samo na razdalji nekaj kilometrov med Turiško vasjo in Šmartnim v prvi polovici 20. stoletja delovalo osem žag in sedem  mlinov.

Objekti so počasi propadali, za mnogimi ni ostalo nobene sledi. Le starejši ljudje se še spominjajo starih mlinov in žag.

Med zadnjimi in še vedno delujočimi, najdemo Erčevo žago in mlin v kraju Tomaška vas. Stavba mlina je skoraj kvadratne oblike in gre za preprosto konstrukcijo, ki je leseno opažena.

Ostrešje, tako mlina, kot tudi žage, je pokrito z doma izdelano betonsko strešno opeko, ki je bila značilna strešna kritina v Mislinjski dolini. Ustno izročilo govori o več letni tradiciji mlina na isti lokaciji.

Domnevamo, da so dotrajano starejšo stavbo mlina nadomestili z novo, mlinski mehanizem pa so ohranili.

Žaga t.i. venecijanka ima lesen voz »na valcne« in z verigo na pomik. V notranjosti žage najdete raznovrstno orodje, ki so ga takrat  uporabljali žagarji.

Na žagi je tudi t.i. »žagna uta«, to je majhen prostor, v katerem je večja postelja, omara, majhen štedilnik, mizica z dvema stoloma ter polico nad posteljo.

Mletje žita in koruze so v mlinu opustili leta 1983, od takrat dalje je začel mlin vidno propadati. Po letu 1991, ko so opustili tudi žagarsko dejavnost,  tudi rač niso več vzdrževali.

Žago in mlin so nato v letih1998 in1999 obnovili, vendar pa takrat  niso obnovili jezu, zato žaga in mlin nista  popolno zaživela.

Leta 2009  so krajani  po vodstvom nekaj intuziastov  žago in mlin z račami in z jezom popolnoma obnovili.

Obnovili so ju z minimalnimi finančnimi sredstvi in s preko 1800 prostovoljnih ur. Tako lahko sedaj na žagi  prikažejo težko delo žagarjev, v mlinu pa si lahko ogledate kako dobimo koruzno moko z mletjem  koruze.