Aktivnosti Vedrinovcev v letošnjem letu

Letošnje leto je tudi za nas Vedrinovce, kakor za vse Slovence posebno leto. Ni skupinskih druženj, ni vsako letnih prireditev, se je pa vseeno marsikaj dogajalo. To so bile posamezne aktivnosti, v katerih smo urejali cvetlične grede v Tomaški in Turiški vasi ter na Brdah, uredili cvetlična korita za naše oglasne deske, urejali smo okolico Erčeve žage in mlina, udeležili se  očiščevalne akcije, ob prazniku MO Slovenj Gradec smo na srečanju vaških in četrtnih skupnosti prikazali star kmečki običaj luščenje koruze, itd. Veliko aktivnosti  (kolesarjenje, pohod po vaški skupnosti, luščenje koruze, kožuhanje,…) pa zaradi izrednih ukrepov, ki jih je zaradi COVID-19 predlagal NIJAZ in potrdila Vlada RS, nismo mogli izvesti.

Smo pa luščenje koruze v spomladanskih mesecih izvedli tako, da smo se z nekaterimi člani posamično in v manjših skupinah zluščili vso koruzo.

Meseca aprila smo pripravili njivo za sajenje koruze, jo posadili in oktobra tudi pobrali. Štirje člani smo koruzo potrgali, drugi dan pa so jo drugi prepeljali z njive in jo spravili na Erčevi žagi.  Imeli smo srečo, ker so bili zadnji dnevi meseca oktobra lepi, tako  je vsak dan po nekaj članov – tudi s svojimi malimi nadebudneži koruzo skožuhalo in jo obesili na rante, kjer se sedaj že suši. 

Tudi vrt ob Erčevi žagi je bil letos nekaj posebnega, saj smo letos na vrtu posadili samo takšno zelenjavo, da so jo lahko obiskovalci trgali in pojedli. Tako smo nasadili češnjev paradižnik, papriko, posejali redkvico in korenček,   v zabojčke smo nasadili  tudi jagode in jih obesili na plot okrog vrta. Skoraj vsak drugi teden pa smo morali okoli žage in mlina tudi pokosit travo in uredit nabrežino reke Mislinje. 

Letos smo tudi na pobudo čebelarjev ob njihovi   100-letnici ob reki Mislinji in račah vse od mlina pa do jeza  nasadili lipe, češnje in višnje, ki bodo s svojimi cvetovi privabljale čebele.

Zaradi dotrajanosti smo na mlinu zamenjali glavno os, popravilo in obnova pogonskega kolesa pa še nismo zaključili.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Dodaj odgovor