Kožuhanje in “bučni strah” na Erčevi žagi

Tudi letošnje leto smo morali marsikatero aktivnost zaradi Covid ukrepov preklicati. Nekaj pa smo jih vseeno uspeli izvesti. Tako smo 12. oktobra pobrali koruzo z naše njive in pripravili vse potrebno za kožuhanje. Ob 17. uri se je zbralo kar nekaj otrok , ki so hoteli izvedeti, kako se kožuha in kako so včasih preživljali zimske večer. Mladina je bila zelo pridna, saj so so koruzo, ki so jo skožuhali tudi sami obesili na rante, na katerih se bo koruza sušila. Na koncu so se mladi kožuhalci posladkali s sladkim kostanjem in sokom. Ob 19. uri so pričeli prihajati še malo starejši kožuhalci in že pred 21. uri je bila vsa koruza skožuhana in obešena. Seveda pa je bilo potrebno pridne kožuhalce tudi pogostiti, za kar so poskrbele naše članice z domačimi dobrotami.

Zaradi pogoja PCT, je bilo sicer precej manj udeležencev, vendar pa smo bili zelo veseli, da smo se lahko spet malo podružili in obudili marsikateri spomin.

30.10. pa smo za naše mlade nadebudneže, skupaj s Koroškim pokrajinskim muzejem, pripravili delavnico izrezovanja buč. Na Koroškem je bila v sedemdesetih letih prejšnjega (Črneče, Podgora) priljubljena jesenska otroška igra izdelava bučnih strahov in strašenje z njimi. Izdolbene buče z gorečo svečo so nataknili celo na kole in strašili z njimi. Pri nas se je ta tradicija vse do nedavna ohranila skozi otroško igro.
Na delavnici so se prisotni seznanili s kulturnim izročilom in izdelovali strahove iz buč .

Dodaj odgovor